Tuesday, 13 November 2012

KANDUNGAN KOLESTEROL DALAM MASAKAN TEMPATAN MALAYSIA

Jenis Lemak:
Lemak 'saturated' boleh meninggikan taraf serum kolesterol dan lemak 'polyunsaturated' dan sayur-sayuran akan memberi kesan yang sebaliknya. Dengan ini tukar cara masakan yang menggunakan banyak minyak seperti menggoreng, lebihkan masak dengan cara kukus, panggang, bakar atau rebus.

Lemak Yang Tinggi Dengan Kolesterol/Lemak 'Saturated'
Lemak Yang Rendah Dengan Lemak 'Saturated'
Butter (Mentega )
Lard (Lemak Babi )
Ghee (Minyak Sapi )
Hard Margarine (Marjerin )
Tallow/Mutton/Chicken Fat (Lemak Daging Lembu, Ayam dan Kambing)
Cream (Kerim )
Coconut oil (Minyak Kelapa )
Coconut milk (Santan )
Egg yolk (Kuning Telor )
Corn oil (Minyak Jagung )
Soya bean oil (Minyak Kacang Soya)
Sunflower oil (Minyak Bunga Matahari)
Peanut oil (Minyak Kacang)
Olive oil (Minyak Zaitun )
Palm oil (Minyak Kelapa Sawit )
Polyunsaturated margarine (Majerin 'Polyunasaturated')
Salad cream/mayonnaise made from vegetable oil (Kerim Salad/Mayonaise daripada minyak sayuran)
  
Jenis Makanan
Kolesterol mg/100 gmmakanan
Rendang hati215.0 mg
Mee goreng Mamak159.4
Dosai + Telor84.8
Sambal udang79.0
Kueh Teow goreng dengan kerang64.8
Lup Cheong55.8
Sate54.8
Nasi goreng Cina47.7
Kari daging kambing46.8
Pau Cina - Besar46.3
Pau Cina - Sang Yoke17.3
Kueh Teow goreng - cara Hokkien16.9
Kueh Teow goreng - cara Kantonis16.3
Nasi ayam - masakan Cina13.7
Pau Cina - 'Char Siew'13.0
Nasi Beriani11.0
Nasi - 'Char Siew'10.9
Lor Mai Kai10.5
Nasi Lemak7.0
Laksa kari6.8
Bahan Makanan Segar
Otak babi800
Telor itik (whole)650
Telor ayam (whole)415
Telor puyuh (whole)415
Ikan bilis kering dengan kepala383
Udang kering353
Hati babi180
Udang - segar130
Sotong120
Mentega120
Daging ketam100
Daging ayam85
Ikan bilis tanpa kepala58
Daging kambing55
Daging lembu45
Kerang45
Ikan Kembong35
Ikan Kurau4
Ikan Tenggiri3



Sumber : Medical Journal Malaysia Vol. XXXIII No. 4 June, 1979
Dipetik dari Risalah Institut Jantung Negara.
No. 145 Jalan Tun Razak
50400 K.Lumpur
Malaysia







No comments:

Post a Comment